Na tej karcie są w skrócie opisane etapy projektowania dowolnej wielkości masarni i ubojni oraz z czego składa się każdy z projektów.
Etapem wstępnym jest uzyskanie odpowiedzi na pytanie: czy na wybranym przez inwestora terenie może powstać masarnia lub ubojnia? Odpowiedzi udziela miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego, który można uzyskać w lokalnym Urzędzie Gminy. W przypadku jego braku należy złożyć w Starostwie wniosek o wydanie decyzji o warunkach zabudowy. Załączniki wymagane do jej uzyskania to:
Mając pewność, że w wybranej lokalizacji może powstać zakład, projektujemy jego poszczególne strefy produkcyjne. Powstaje projekt technologiczny masarni, ubojni który jeszcze na etapie projektowania konsultujemy z lokalnym Inspektoratem Weterynarii. Projekt ten zostaje zatwierdzony przez Powiatowego Lekarza Weterynarii. Na jego podstawie tworzymy projekt budowlany dotyczący przebudowy istniejących budynków lub budowy nowego obiektu. Do jego powstania, jak wcześniej wspomniano niezbędne są:
– Miejscowy Plan Zagospodarowania
lub
– Decyzja o Warunkach Zabudowy
– Mapa do celów projektowych do narysowania planu zagospodarowania posesji (mapę tą wykonuje geodeta).
W skład projektu budowlanego wchodzą:
Gotowy projekt jest konsultowany i uzgadniany przez rzeczoznawców. Na jego podstawie uzyskujemy Decyzję o Pozwoleniu na Budowę / przebudowę.
Po zrealizowaniu całej inwestycji i odbiorach przez Nadzór Budowlany oraz Inspektorat Weterynarii wdrażamy w produkcji poszczególne procedury dokumentacji systemu HACCP.